ΚΥΡΙΕ ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗ ΜΗΠΩΣ ΗΡΘΕ Η ΩΡΑ ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙΤΕ;

(Γράφει ο Χρήστος Τσάκος, Φοιτητής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Η έκφραση μια εικόνα χίλιες λέξεις αποδεικνύεται πιο αληθινή από ποτέ, αν αναλογιστεί κανείς το πόσο ενδεικτική είναι στη συγκεκριμένη περίπτωση. 

Φυσικά, αναφέρομαι στην αδιανόητη επίδειξη ραγιαδισμού από τον υπουργό Εξωτερικών Γ. Γεραπετρίτη, πράξη που ντροπιάζει την χώρα στα μάτια της διεθνούς κοινότητας, με τους Έλληνες να παρακολουθούν έκπληκτοι και σοκαρισμένοι τον ηγέτη της ελληνικής διπλωματίας να υποκλίνεται σαν "μπέης" στο πέρασμα του "σουλτάνου" Ερντογάν.

Η υπόκλιση του υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη μπροστά στον Τούρκο Πρόεδρο, δεν αποτελεί ούτε δείγμα αστικής ευγένειας, ούτε περιλαμβάνεται σε κανενός είδους “πρωτόκολλο”, αλλά δυστυχώς φανερώνει την υποχωρητική στάση της κυβέρνησης απέναντι στη τουρκική προκλητικότητα. 

Όλη η εξωτερική πολιτική της Ελλάδος απέναντι στη Τουρκία απεικονίζεται στο ντροπιαστικό και υποτελές αυτό στιγμιότυπο, όπου ο ΥΠΕΞ σκύβει το κεφάλι (δήθεν για λόγους ευγένειας, όπως θέλουν οι κυβερνητικοί κύκλοι να πιστεύουμε) όταν περνάει ο Τούρκος Πρόεδρος, όπως άλλωστε κάνει τόσο καιρό και η ελληνική κυβέρνηση, σκύβοντας δηλαδή το κεφάλι και μη αντιδρώντας ουσιαστικά και δυναμικά στις αδιάκοπες τουρκικές διεκδικήσεις και προκλήσεις. 

Από την άλλη μεριά, η απαράδεκτη αυτή συμπεριφορά του κ. Γεραπετρίτη δε θα έπρεπε να μας ξαφνιάζει. αφού πρόκειται για τον υπουργό ο οποίος «ακρωτηρίασε» το δικαίωμα επέκτασης της Ελλάδας στα 12 μίλια, λέγοντας πως η «κόκκινη γραμμή» μας είναι τα έξι μίλια, αφήνοντας έτσι σε αόριστο χρόνο την επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια (κάτι το οποίο πολύ αμφιβάλλω πως θα τολμήσει να πράξει).

Η γελοία εξήγηση της κυβέρνησης για το συμβάν

Εκεί στο Μέγαρο Μαξίμου μάλλον περνάνε τον ελληνικό λαό για ανόητο ή τυφλό, δεν εξηγείται αλλιώς. Μετά τον σάλο που δικαίως δημιουργήθηκε από την ενέργεια του Γιώργου Γεραπετρίτη, πηγές του Υπουργείου Εξωτερικών έσπευσαν να διαρρεύσουν ότι ο Υπουργός έκανε υπόκλιση στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαρόπουλου και όχι στον Ταγίπ Ερντογάν.

Είναι προφανές βέβαια ότι κάτι τέτοιο δεν ευσταθεί, αφού στο βίντεο το οποίο έχει κυκλοφορήσει παντού ο Ερντογάν είναι μπροστά από την ΠτΔ την ώρα που ο κ. Γεραπετρίτης υποκλίθηκε.

Οι κοινές δηλώσεις Μητσοτάκη-Ερντογαν

Τα όσα πανηγυρικά λέγονταν από το πρωί για «καλό κλίμα» στα ελληνοτουρκικά, για «νέα σελίδα», για «νέα εποχή» και άλλα τέτοια, αποδείχτηκαν μια τρύπα στο νερό, καθώς χρειάστηκε μόλις μια αναφορά του Ερντογάν στις κοινές δηλώσεις του με τον Κυριάκο Μητσοτάκη στο Μέγαρο Μαξίμου για να αποδομηθεί όλη η προσπάθεια των τελευταίων ωρών να καλλιεργηθεί ένα (ψευδές) αισιόδοξο κλίμα στη κοινή γνώμη για τη συνάντηση αυτή από τα ΜΜΕ. 

Ο Τούρκος Πρόεδρος κατηγόρησε για ακόμη μια φορά ευθέως την Ελλάδα ότι διατηρούσε στο έδαφός της κέντρα εκπαίδευσης «τρομοκρατών», εννοώντας το Λαύριο και τους Κούρδους, ενώ μίλησε για «τουρκική» μειονότητα στη Θράκη!

«Με τον κύριο Μητσοτάκη συζητήσαμε πώς μπορούμε να εξελίξουμε τη συνεργασία στο πεδίο καταπολέμησης της τρομοκρατίας. Διατύπωσα για μια ακόμη φορά την προσδοκία μας στην καταπολέμηση της τρομοκρατίας και χαιρετίσαμε το κλείσιμο του καταυλισμού του Λαυρίου. Υπογράμμισα πως απαιτείται προσοχή προκειμένου να μην σχηματιστούν παρόμοιοι καταυλισμοί που θα δίνουν καταφύγιο σε τρομοκράτες στην Ελλάδα. Η τουρκική μειονότητα στην Ελλάδα και ρωμαίικη μειονότητα στη χώρα μας είναι δομικά στοιχεία του ανθρώπινου και του πολιτιστικού μας πλούτου. Η αύξηση της ηρεμίας και της γαλήνης των μειονοτήτων θα επηρεάσει θετικά τις σχέσεις. Διατύπωσα τις προσδοκίες μας για τις βελτιώσεις που απαιτούνται από το Διεθνές Δίκαιο όσον αφορά την κατάσταση της τουρκικής μειονότητας Δυτικής Θράκης. Η επίτευξη μιας δίκαιης, μόνιμης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό με βάση τις πραγματικότητες στο νησί, θα είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο τέλος της τοποθέτησης του Τούρκου Προέδρου πήρε το λόγο και ενώ απάντησε για την μουσουλμανική μειονότητα (αυτό έλειπε, να μην απαντούσε ούτε και για αυτό), δεν έκανε τη παραμικρή δήλωση ούτε για την ελληνική μειονότητα της Κωνσταντινούπολης (με αφορμή το σχόλιο του Ερντογάν για την "ρωμέικη μειονότητα") που αφανίζεται, ούτε για τις προσβλητικές κατηγορίες του Ερντογάν περί «εκπαίδευσης τρομοκρατών» σε ελληνικό έδαφος.

Το ζήτημα του casus belli και τι μπορούσε να θέσει η κυβέρνηση στη συνάντηση

Είναι απορίας άξιο γιατί ο πρωθυπουργός στη διάρκεια της συνάντησης του με τον Ερντογάν δεν έθεσε το ζήτημα της άρσης του τουρκικού casus belli, σύμφωνα με το οποίο αν η Ελλάδα ασκήσει τα διεθνώς κατοχυρωμένα δικαιώματά της και επεκτείνει μονομερώς (και χωρίς φυσικά να ρωτήσει κανέναν) τα χωρικά ύδατα των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου από τα 6 ν.μ. στα 12 ν.μ, αυτό θα θεωρηθεί από τη πλευρά της Τουρκίας αφορμή πολέμου

Εκτός αυτού, όπως ανέφερε πολύ σωστά και σε επιστολή του προς την ΕΕ ο ευρωβουλευτής της Ελληνικής Λύσης Μ. Φράγκος, κάποια από τα σημεία που θα έπρεπε να είχε θέσει ο κ. Μητσοτάκης στον κ. Ερντογάν σήμερα είναι η άμεση και άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών στρατευμάτων από την Κύπρο, η αναγνώριση της πλήρους κυριαρχίας της Ελλάδας στο σύνολο των νησιών και βραχονησίδων του Αιγαίου (όπως άλλωστε ορίζουν οι συνθήκες της Λοζάνης και των Παρισίων), η αναγνώριση της ελληνικής μουσουλμανικής μειονότητας της Δυτικής Θράκης ως αυτονοήτως και αποκλειστικώς ελληνικής εσωτερικής υπόθεσης, η αναγνώριση της Γενοκτονίας των Χριστιανών (Ελλήνων της Ανατολικής Θράκης, της Μικράς Ασίας και του Πόντου, των Αρμενίων και των Ασσυρίων) στις αρχές του 20ου αιώνα κ.α. 

Η ΠτΔ και οι τουρκικοί πανηγυρισμοί

Πανηγυρικό κλίμα επικρατεί στα τουρκικά ΜΜΕ για την επίσκεψη του Ερντογάν στην Αθήνα, για την οποία υπάρχει τεράστια αισιοδοξία και ενθουσιασμός ότι ανοίγει μια «νέα σελίδα» στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Έκαναν λόγο για «ιστορική στιγμή» και σχολίαζαν επίσης, ότι ο Ερντογάν «ευχαριστήθηκε από τις ευχαριστίες της κυρίας Σακελλαροπούλου στην τουρκική γλώσσα», ενώ έκαναν ιδιαίτερη αναφορά στο πόσο «ζεστά» υποδέχθηκε η ελληνίδα ΠτΔ τον Τούρκο ομόλογό της στο Προεδρικό Μέγαρο.

Να σημειώσουμε ότι στο τέλος της σύντομης συνομιλίας της με τον κ. Ερντογάν, η κ. Σακελλαροπούλου είπε στα τουρκικά «σας ευχαριστώ», κάτι που ενθουσίασε τους Τούρκους (τελείως αψυχολόγητη και αχρείαστη κίνηση από μεριάς της ΠτΔ).

Από το πρωί μάλιστα στα τηλεοπτικά πάνελ της Τουρκίας, το σχόλιο που γινόταν ήταν το εξής: «Προβλέπουμε ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν θα επιστρέψει από αυτή τη συνάντηση με καλά νέα». Αυτό πρέπει να μας προβληματίσει πολύ, καθώς η ιστορία έχει δείξει πως ότι είναι καλό νέο για τους Τούρκους, συνήθως είναι κακό για τους Έλληνες. Το κλίμα είναι ιδιαίτερα θερμό και θετικό στην γειτονική χώρα ως προς τα αποτελέσματα της επίσκεψης του Τούρκου Προέδρου στη χώρα μας και αυτό δεν μπορεί παρά να μας κάνει να αναρωτηθούμε αν τα τουρκικά ΜΜΕ γνωρίζουν κάτι παραπάνω… Πράγμα που δεν αποκλείεται βέβαια, αν αναλογιστεί κανείς το πόσες φορές έχουν γίνει γνωστές μέσω Τουρκίας σημαντικές αποφάσεις που έχουν ληφθεί και αφορούν άμεσα τη χώρα μας.

Και όλα αυτά φυσικά χάρη στη «μυστική διπλωματία» της Κυβέρνησης Μητσοτάκη, η οποία ύποπτα τηρεί συχνά σιγή ιχθύος για τα όσα διαπραγματεύεται (και πιθανώς να παραχωρεί εν κρυπτώ), δίχως να ενημερώσει ούτε τον ελληνικό λαό, αλλά ούτε έστω τους πολιτικούς αρχηγούς των υπολοίπων κοινοβουλευτικών κομμάτων.

Επιπρόσθετα, ανησυχία αλλά και ντροπή προκαλεί το γεγονός ότι η ΠτΔ Κ. Σακελλαροπούλου «νομιμοποίησε» τις απαιτήσεις Ερντογάν μέσω της στάσης σιωπής που κράτησε απέναντι στον Τούρκο Πρόεδρο, σχετικά με τη συνέντευξη του στη Καθημερινή. 

Η κυρία Σακελλαροπούλου έδειξε για μια ακόμη φορά ότι είναι κατώτερη των περιστάσεων όταν, μάλιστα, διακυβεύονται κρίσιμα εθνικά θέματα. Η ίδια πάλι επέλεξε τον «δρόμο» της σιωπής και όχι των απαντήσεων απέναντι σε όσα προκλητικά είπε ο Ερντογάν σε συνέντευξη του στην Καθημερινή πριν την άφιξη του στη χώρα μας. Την προηγούμενη φορά όμως, όταν στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν ο Προκόπης Παυλόπουλος και είχε λάβει χώρα ένα παρόμοιο περιστατικό, δόθηκε στον Ερντογάν η πρέπουσα, σκληρή και ξεκάθαρη απάντηση (η συνέντευξη που είχε δώσει τότε ο Ερντογάν, στη οποία είχε πάλι εκφράσει την αμφισβήτηση για την συνθήκη της Λωζάνης, δεν είχε μείνει αναπάντητη από τον κ. Παυλόπουλο).

Η Κατερίνα Σακελλαρόπουλου απέδειξε και πάλι πόσο λίγη είναι για τον ρόλο που της έχει ανατεθεί, και δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να προστατεύσει τη χώρα από τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της γείτονος. Αντίθετα, επιλέγει να ευχαριστήσει τον Ερντογάν στη τουρκική γλώσσα. Ιδού ο "πατριωτισμός" όσων μας κυβερνάνε.

Το σχόλιο του Βελόπουλου για την επίσκεψη 

Σε σχόλιό του για να την επίσκεψη του Ερντογάν, ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος, κάνει λόγο για «τρεις ιστορικές εθνικές γκάφες από την κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας και τον ίδιο τον Πρωθυπουργό».

«Η πρώτη γκάφα, γκάφα ολκής, ήταν η υπόκλιση του Υπουργού Εξωτερικών στον Ερντογάν. Η δεύτερη γκάφα ήταν ότι ο Πρωθυπουργός ανέχθηκε από τον Ερντογάν να ομιλεί για Τουρκική μειονότητα στη Θράκη, χωρίς να του επισημάνει ότι η Ελληνική τεράστια μειονότητα εκδιώχθηκε, ξεριζώθηκε από την περιοχή της Κωνσταντινούπολης, την Ίμβρο, την Τένεδο και όλη τη Μικρά Ασία. Η τρίτη γκάφα ήταν ότι ο Πρωθυπουργός ανέχθηκε να του λέει ο Ερντογάν ότι η Ελλάδα είναι άντρο τρομοκρατών», δήλωσε ο Κυριάκος Βελόπουλος.

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, επισήμανε ότι «ο μεγαλύτερος τρομοκράτης της υφηλίου, ο Ερντογάν, έκανε τον πρωθυπουργό της χώρας να επιτρέψει να θεωρηθεί η Ελλάδα άντρο τρομοκρατών» και προσέθεσε ότι «αυτές τις γκάφες τις είδαμε. Μία επίσκεψη, τρεις γκάφες. Φανταστείτε πόσες άλλες έκανε ο πρωθυπουργός στην κατ’ ιδίαν συνάντηση».

Η αποτίμηση της επίσκεψης

Η επίσκεψη αυτή του Ερντογάν και πολλών υπουργών της τουρκικής κυβέρνησης στην Αθήνα δεν φαίνεται να ήταν ιδιαίτερα ωφέλιμη για την χώρα μας. Η υπόκλιση του Γεραπετρίτη, η σιωπή της ΠτΔ και η ανοχή Μητσοτάκη στις προκλήσεις Ερντογάν, δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση ένδειξη πατριωτικής και δυναμικής στάσης απέναντι στον εχθρό, αλλά παραπέμπουν σε τάσεις υποχωρητικότητας και υποτέλειας απέναντι στον "σουλτάνο" Ερντογάν. 

Το μόνο αποτέλεσμα της επίσκεψης αυτής ήταν η «Διακήρυξη Φιλίας και Καλής Γειτονίας» που υπέγραψαν Μητσοτάκης-Ερντογάν, διακήρυξη η οποία δεν έχει καμία νομική ισχύ και «παραβιάστηκε» πριν καν πέσουν οι υπογραφές, αποτελώντας έτσι τίποτα περισσότερο από ένα μέρος του επικοινωνιακού παιχνιδιού που στήθηκε. 

Η διακήρυξη προβλέπει μεταξύ άλλων «δέσμευση αμφοτέρων των πλευρών να απέχουν από κάθε δήλωση, πρωτοβουλία, ή ενέργεια που θα μπορούσε να υπονομεύσει ή να απαξιώσει το γράμμα και το πνεύμα αυτής της Διακήρυξης ή να θέσει σε κίνδυνο τη διατήρηση της ειρήνης και της σταθερότητας στην περιοχή τους» Εκτός αυτού, διευκρινίζει πως «δεν αποτελεί διεθνή συμφωνία, δεσμευτική για τα Μέρη κατά το διεθνές δίκαιο» και «καμία πρόνοια της Διακήρυξης αυτής δεν πρέπει να ερμηνεύεται ότι παράγει νομικά δικαιώματα ή υποχρεώσεις για τα Μέρη». Συνεπώς, δεν έχει καμία νομική δέσμευση ή ισχύ για τα μέρη που την υπογράφουν, επομένως κάθε ένας μπορεί να το παραβιάζει κατά βούληση, πόσο μάλλον ο Ερντογάν, ο οποίος δεν έχει πρόβλημα να παραβιάσει ακόμα και το διεθνές δίκαιο.

Άλλωστε, οι δηλώσεις του Ερντογάν μετά τη συνάντησή του με τον Έλληνα πρωθυπουργό περί «τουρκικής» μειονότητας όπως και οι κατηγορίες για κέντρα εκπαίδευσης «τρομοκρατών» (αναφερόμενος στο Λαύριο και τους Κούρδους) επιβεβαιώνουν ότι η διακήρυξη δεν είναι παρά μόνο μέρος του κακοστημένου σόου του Μαξίμου για εσωτερική κατανάλωση.

Comments
* The email will not be published on the website.