ΓΙΑΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΘΕΙ ΤΟ ΑΝΩΤΑΤΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΜΕΤΑΞΥ ΕΛΛΑΔΑΣ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ

(Γράφει ο Χρήστος Τσάκος, Φοιτητής Κοινωνικής και Εκπαιδευτικής Πολιτικής)

Το 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας είναι προγραμματισμένο να λάβει χώρα στις 7 Δεκεμβρίου στη Θεσσαλονίκη. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, τα δύο μείζονα ζητήματα που πρόκειται να μονοπωλήσουν τον ελληνοτουρκικό διάλογο είναι το μεταναστευτικό-προσφυγικό και η κλιματική αλλαγή-φυσικές καταστροφές, ενώ την ίδια στιγμή η Ελλάδα θα επιχειρήσει να δώσει χείρα βοηθείας στην Τουρκία στο πλαίσιο της ΕΕ, όχι μόνο στο τομέα της χρηματοδότησης, αλλά και της διαχείρισης των προσφύγων που βρίσκονται επί τουρκικού εδάφους και αποτελούν πάγιο πρόβλημα για την κυβέρνηση Ερντογάν. 

Ελλάδα και Τουρκία φαίνεται να έχουν «κλειδώσει» την υπογραφή μίας συμφωνίας που θα αφορά την αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών και την κλιματική αλλαγή. Τα ζητήματα, δηλαδή, που έδωσαν το έδαφος στις δύο πλευρές να φανούν αλληλέγγυες η μία απέναντι στην άλλη και να βάλουν τα θεμέλια για την διπλωματική τους επαναπροσέγγιση, αφού και οι δύο κυβερνήσεις απεδείχθησαν ανεπαρκείς έως και καταστροφικές στη διαχείριση τους. 

Συνέργειες στο μεταναστευτικό και κλιματική αλλαγή θα είναι τα δύο βασικά ζητήματα στη ατζέντα, που χειρίζονται ο ΥΦΥΠΕΞ, Κώστας Φραγκογιάννης και ο ομόλογός του Μπουράκ Ακτσαπάρ, που θα επιχειρήσουν να θέσουν τη βάση για τη δημιουργία ενός δήθεν "οικοδομήματος εμπιστοσύνης" μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας (οικοδόμημα εμπιστοσύνης= υποχώρηση από βασικές κόκκινες γραμμές). 

Η ελληνική κυβέρνηση προσπαθεί να καλλιεργήσει με κάθε ευκαιρία ένα κλίμα καλών εντυπώσεων σχετικά με την ελληνοτουρκική σύνοδο της 7ης Δεκεμβρίου μέσω των συστημικών ΜΜΕ εδώ και αρκετούς μήνες, προσπαθώντας να περάσει αυτό το "καλό κλίμα" και στη κοινωνία, ώστε να είναι πιο δεκτική σε τυχόν υποχωρήσεις στα εθνικά θέματα. 

Το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ Ελλάδος και Τουρκίας παρουσιάζεται συνεχώς ως ένα "αθώο και αγνό" μέσο εξομάλυνσης των ελληνοτουρκικών σχέσεων, μέσω του οποίου δήθεν θα επιτευχθεί η συνεργασία των δύο χωρών σε καίρια ζητήματα, τόσο από τη κυβέρνηση, όσο και από τα ελεγχόμενα από αυτή ΜΜΕ. Μόνο που τα πράγματα δεν είναι και τόσο ρόδινα, όπως θέλει η κυβέρνηση να πιστεύουμε ότι είναι . 

  • Τι εστί «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας» Ελλάδας-Τουρκίας και τι κρύβεται πίσω από αυτό

Όπως είχα αναφέρει και σε άρθρο μου προ τριών μηνών, το «Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας», δηλαδή η κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδας-Τουρκίας υπό την προεδρία του Κ.Μητσοτάκη και του Ρ.Τ.Ερντογάν (σαν ένα είδος "συνομοσπονδίας"), αποτελεί επί της ουσίας μία προσπάθεια δυτικών κέντρων εξουσίας να «ομοσπονδοποιήσουν» τις δύο χώρες, για να λυθεί οριστικά το πρόβλημα που η Άγκυρα δημιουργεί σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο, με ενδεχόμενο αποτέλεσμα την ουσιαστική και σταδιακή «απορρόφηση» της Ελλάδας από την Τουρκία.  

Γιατί όταν δημιουργείς μία «συνομοσπονδία» με προοπτική να γίνει κάποτε «ομοσπονδία», και τα μεγέθη είναι ετεροβαρή, η χώρα η οποία έχει το λιγότερο πληθυσμό ,όπως η Ελλάδα των 10 εκατομμυρίων, στο τέλος «απορροφάται» από τη χώρα με τον πολύ μεγαλύτερο πληθυσμό, όπως η Τουρκία των 85 εκατομμυρίων.

Το 2016 στη Σμύρνη είχε λάβει χώρα για τέταρτη φορά η σύγκληση του «Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας».

Φυσικά, είναι κάτι το οποίο απέτυχε στην πράξη διότι απλούστατα η Τουρκία αντιμετώπιζε την Ελλάδα ήδη ως «δορυφόρο» της και δεν σταμάτησε ποτέ την παρανοϊκή και επιθετική συμπεριφορά απέναντι της. 

Όπως προαναφέρθηκε, πρόκειται για μία ταυτόχρονη συνεδρίαση των δύο υπουργικών συμβουλίων όπου θα τεθούν ζητήματα από τη διπλωματία έως τον πολιτισμό. Με λίγα λόγια πέραν της γεωπολιτικής, της άμυνας, της εθνικής ασφάλειας θα συζητούνται και ζητήματα που αφορούν ακόμα και το πως παρουσιάζεται η Τουρκία στην ελληνική Ιστορία και υποτίθεται θα γίνεται και το αντίστροφο. 

Με λίγα λόγια κάποια "επιχειρηματικά μυαλά" (κυριολεκτικά και μεταφορικά) στις ΗΠΑ σκέφτηκαν πως για να λυθεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν με την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ με δύο-με βάση την Ιστορία και όχι τις ανθρώπινες σχέσεις-εχθρικούς λαούς, «ας αναγκαστούν να έρθουν κοντά ο ένας στον άλλον».

Ακόμα κι αν σημαίνει αυτό ότι ο ένας από τους δύο μπορεί να αφομοιωθεί λόγω μικρότερου πληθυσμιακού μεγέθουςΑυτός είναι και ο λόγος άλλωστε που ειδικά στην Ελλάδα χτυπιούνται ανελέητα, μέσω κυρίως της τηλεόρασης, της πνευματικής ελίτ και μέσω της διάβρωσης των ηθών και του κοινωνικού ιστού, οι βασικές θρησκευτικές, πολιτισμικές και εθνικές αξίες, οι οποίες κράτησαν όρθια και ενωμένη την πατρίδα από την επανάσταση του 1821 έως και σήμερα.

Άλλωστε, είναι προφανές πως ένας μη ενεργός Ορθόδοξος μπορεί να προσεγγίσει πολύ πιο εύκολα έναν «κοσμικό» Τούρκο ή έναν μουσουλμάνο Τούρκο. 

Οι Δυτικοί θέλουν ένα συμπαγές μέτωπο στην Ανατολική Μεσόγειο ενάντια στην Ρωσία και θέλουν να εξορυχθούν με κάθε τρόπο και μέσο οι υδρογονάνθρακες της περιοχής, ακόμα κι αν αυτό γίνει εις βάρος των συμφερόντων της Ελλάδας. Δεν έχουν άλλο χρόνο για χάσιμο και γι’ αυτό και θέλουν να «σβήσει» η όποια ελληνοτουρκική διαμάχη άμεσα. 

  • Γιατί πρέπει να ακυρωθεί το Ανώτατο Συμβούλιο και τι είναι η περιβόητη επενδυτική βαθμίδα

Τα όσα προκλητικά ανέφερε ο Ερντογάν σε συγκέντρωση πλήθους 1 εκατομμυρίου σχετικά με τη Θεσσαλονίκη, φαίνεται να πέρασαν " απαρατήρητα" (εσκεμμένα) από την ελληνική κυβέρνηση που τις τελευταίες ημέρες προτιμά να ασχολείται με την επενδυτική βαθμίδα που μας έκαναν τη χάρη να μας δώσουν οι «οίκοι αξιολόγησης», παρά με τις "οθωμανικές νοσταλγίες" και τις επεκτατικές διαθέσεις του Ερντογάν, ένα μήνα πριν τη κοινή συνεδρίαση των υπουργικών συμβουλίων Ελλάδος-Τουρκίας. 

Μια σύντομη παρένθεση για την επενδυτική βαθμίδα που μας δόθηκε πρόσφατα και για την οποία η κυβέρνηση συνεχίζει να πανηγυρίζει υποκριτικά. Όπως αναφέρει ο οικονομολόγος και βουλευτής της Ελληνικής Λύσης Β. Βιλιάρδος, ο λόγος που μας δόθηκε η επενδυτική βαθμίδα είναι ότι διαφορετικά δεν θα μπορούσαν να αγοράσουν ομόλογα μας οι τράπεζες και οι άλλοι επενδυτές, έτσι ώστε οι Ευρωπαίοι να μειώσουν τα δάνεια τους απέναντι μας, ενώ ο μόνος που θα ωφεληθεί από την επενδυτική βαθμίδα είναι οι ελληνικές τράπεζες, οι οποίες θα μπορούν να δανείζουν το κράτος αγοράζοντας τα ομόλογα του, με την εγγύηση της ΕΚΤ - δανειζόμενες φθηνότερα και κερδίζοντας τεράστια ποσά από τα υψηλά επιτόκια, όπως από τη ληστεία των Ελλήνων με τις υπέρογκες προμήθειες και με τις υπόλοιπες ληστρικές χρεώσεις τους.  

Πίσω στο θέμα μας, το Ανώτατο Συμβούλιο. Η ελληνική κυβέρνηση μάλλον παρέλειψε να ακούσει την προκλητική ομιλία Ερντογάν, στην οποία έγινε αναφορά και στη Θεσ/νικη, προτού, προτού το ΥΠΕΞ σπεύσει να στείλει συγχαρητήριο μήνυμα στην Άγκυρα για την "Ημέρα της Δημοκρατίας" που εορτάζει η γειτονική χώρα. 

Ο πρωθυπουργός από την πλευρά του στη μακροσκελή ανάρτηση του στο facebook φάνηκε πολύ αισιόδοξος μετά από την «επενδυτική βαθμίδα», δείχνοντας να αγνοεί ότι για να υφίσταται οικονομία, πρέπει πρώτα από όλα να υφίσταται και χώρα. Δυστυχώς επί των ημερών του η Ελλάδα αρχίζει να θυμίζει ολοένα και περισσότερο νομαρχία της Τουρκίας και αυτό θα πρέπει κάποια στιγμή να γίνει αντιληπτό από τους πολίτες επιτέλους και να πάψουν να συμβιβάζονται με ό,τι τους πλασάρει η κυβέρνηση, όπως έγινε με την επιβολή καραντίνας, την υποχρεωτικότητα των εμβολίων κ.α.

Τι είπε ο Ερντογάν στην ομιλία του; Δείτε το παρακάτω βίντεο: 

Δυσκολεύομαι να καταλάβω, πως θα υποδεχτούμε με κόκκινα χαλιά τον Ερντογάν στη Θεσσαλονίκη εν όψει του Ανώτατου Συμβουλίου, ενώ μόλις 1 μήνα νωρίτερα σε ομιλία του "γλυκοκοίταγε" τη Θεσσαλονίκη ως χαμένο οθωμανικό έδαφος; Βέβαια. με τη κυβέρνηση που έχουμε, δεν ξέρουμε τι θα μας ξημερώσει, οπότε η αδιαφορία Μητσοτάκη αναφορικά με την ασύστολη επί σειρά ετών προκλητική στάση της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας, δυστυχώς είναι αναμενόμενη (αφού αυτό του υπαγορεύουν τα αφεντικά του). 

Ως προσβολή χαρακτήρισε η Ελληνική Λύση την αποστολή συγχαρητηρίου μηνύματος στην Τουρκία από το ελληνικό ΥΠΕΞ, ενώ αναφέρει ότι «την ώρα που ο Ερντογάν απειλεί ακόμα και τη Θεσσαλονίκη υμνώντας ταυτόχρονα την τρομοκρατία, η κυβέρνηση αντί να ακυρώσει την προκλητική σύνοδο του Δεκεμβρίου στην Θεσσαλονίκη, όπως έχει ζητήσει από την πρώτη στιγμή η Ελληνική Λύση, στέλνει συγχαρητήρια μηνύματα στους δολοφόνους!». «Το γεγονός βέβαια ότι η κυβέρνηση της ΝΔ συγχαίρει τον Ερντογάν για την “δημοκρατία” του, επικροτεί δηλαδή έναν φασίστα που έχει εξαπολύσει θηριώδεις διωγμούς όχι μόνο κατά των μειονοτήτων, αλλά και του συνόλου των αντιφρονούντων Τούρκων, δείχνει περίτρανα την άποψη που έχει η ΝΔ για τη δημοκρατία…», καταλήγει η ανακοίνωση της Ελληνικής Λύσης.

  • Η συμφωνία με τους Τούρκους για το μεταναστευτικό 

Οι συζητήσεις σχετικά με τη ελληνοτουρκική συμφωνία για το μεταναστευτικό βρίσκονται σε εξέλιξη και έχουν καταληκτική ημερομηνία την 7η Δεκεμβρίου - όταν θα πραγματοποιηθεί το Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στη Θεσσαλονίκη, παρουσία του πρωθυπουργού Κ. Μητσοτάκη και του Τ. Ερντογάν.

Τα 3 βασικά σημεία της συμφωνίας για το μεταναστευτικό με την Τουρκία ή αλλιώς του «μνημονίου κατανόησης», όπως θα λέγεται, θα είναι τα εξής:

  • Τη μόνιμη εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού του Λιμενικού στη Σμύρνη και αντίστοιχα Τούρκου αξιωματικού στη Μυτιλήνη - για την "καλύτερη συνεννόηση" Αθήνας και Άγκυρας.
  • Τη δέσμευση των δύο χωρών για "αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων" εκατέρωθεν  - οι οποίες, όπως έχει δείξει η ιστορία, μπορεί να πυρπολήσουν τη σημαντική προσπάθεια που γίνεται το τελευταίο διάστημα.
  • Την ενεργοποίηση ενός παλαιού αιτήματος της Άγκυρας που αποτέλεσε βασικό κομμάτι των συζητήσεων και αφορά την ευκολότερη μετακίνηση Τούρκων πολιτών, σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου. Πρόκειται για τη Ρόδο, τη Λέσβο, τη Σάμο, τη Χίο, την Κω, τη Λέρο και το Καστελόριζο.

Με βάση τα παραπάνω, γεννάται το εξής ερώτημα: Πόσο απέχουμε πράγματι από την συνεκμετάλλευση στο Αιγαίο; Πώς είναι δυνατόν να συμφωνούνται όλα αυτά, χωρίς να έχει υπάρξει εάν όχι δημοψήφισμα, έστω ομόφωνη συναίνεση προηγουμένως από τη Βουλή; Δεν θα έπρεπε να συζητηθούν πριν, τουλάχιστον με τους προέδρους των κομμάτων; Ιδού η "δημοκρατική συνείδηση" του Κ. Μητσοτάκη και της ΝΔ. 

Σχετικά με την εγκατάσταση Έλληνα αξιωματικού στη Σμύρνη και Τούρκου στην Μυτιλήνη, αυτό αποδεικνύει ότι είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στην "ομοσπονδοποίηση" με τη Τουρκία, ενώ η δήθεν δέσμευση για "αποφυγή εμπρηστικών δηλώσεων" είναι απλά γελοία και ο καθένας κατανοεί πως αυτή δε πρόκειται να τηρηθεί από τη πλευρά της Τουρκίας (αν ήθελαν άλλωστε να μη προκαλούν, θα είχαν σταματήσει τις παραβιάσεις και τη ρητορική μίσους προ πολλού). Όσο αφορά την ευκολότερη μετακίνηση των Τούρκων σε επτά νησιά του Ανατολικού Αιγαίου, τα οποία είναι ακριτικά και μάλλον έχουν κρυφά αποστρατικοποιθεί, με απαίτηση της Τουρκίαςκάτι που αποτελεί ίσως και το πιο επικίνδυνο μέρος της συμφωνίας. Οι Τούρκοι πολίτες θα μπορούν να μεταβούν σε αυτά τα νησιά και να εκδίδεται σε ελληνικό έδαφος (άρα ευρωπαϊκό) βίζα με 12μηνη ισχύ. Το εν λόγω σχέδιο λέγεται «διευκόλυνση βίζας» και το έχει συζητήσει εκτενώς ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου Δ. Καιρίδης με την επίτροπο Ι. Γιόχανσον - με τα νησιά να λειτουργούν ως μοντέλο, για περαιτέρω διευκολύνσεις στις μετακινήσεις Τούρκων πολιτών στην υπόλοιπη Ευρώπη. Για άλλη μια φορά δηλαδή, εμείς αναλαμβάνουμε τον ρόλο του πειραματόζωου και του "χρήσιμου ηλιθίου" της Ευρώπης, για χάρη φυσικά της "ειρήνης" και της "ελληνοτουρκικής φιλίας¨".

  • Καιρίδης: Ένας σύγχρονος Εφιάλτης

Ενδεικτική της συμφωνίας που έπεται και φυσικά του πόσο ανθέλληνες είναι στη κυβέρνηση Μητσοτάκη είναι η συνέντευξη του Δ. Καιρίδη, στην οποία αναφέρει την Αλικαρνασσό ως Μπόντρουμ και την Κρήνη ως Τσεσμέ (με τις τουρκικές ονομασίες δηλαδή). Ένα εύλογο ερώτημα που δημιουργείται είναι αν ο Δ. Καιρίδης, οι δηλώσεις του οποίου φυσικά εκπροσωπούν την γραμμή και του υπόλοιπου κυβερνητικού σχήματος, θα είχε κανέναν ενδοιασμό να πει την Κωνσταντινούπολη "Ινσταμπουλ" ή την Σμύρνη "Ιζμίρ". Πολύ φοβάμαι πως όχι. Ο μόνος δισταγμός που θα μπορούσε να έχει ο Δ. Καιρίδης είναι το ενδεχόμενο πολιτικό κόστος για τον ίδιο και τη κυβέρνηση και όχι φυσικά το πόσο εθνομηδενιστική, ανθελληνική και προκλητική είναι μια τέτοια δήλωση. 

Comments
* The email will not be published on the website.