Μοιραστείτε τη γνώση.

  • Ο σκοπός του Our Voice και όλων όσων βοηθάνε στην σωστή λειτουργία και ανανέωση της ιστοσελίδας, είναι να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας με όλους τους επισκέπτες.
  • Μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε σε αυτόν τον σκοπό κοινοποιώντας τα άρθρα που σας αρέσουν χρησιμοποιόντας τα social links που υπάρχουν σε κάθε κείμενο.

Παιδικές Φοβίες

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)

Από την Σοφία Αντύπα

  • Η φοβία είναι οταν νιώθουμε υπερβολικό άγχος ή τρόμο σε συγκεκριμένες καταστάσεις ή αντικείμενα. Όλα σχεδόν τα παιδιά  έχουν κάποιου είδους φοβία, η οποία δεν πρέπει να ανησυχεί τους γονείς όταν δεν δημιουργεί δυσλειτουργία στην καθημερινότητα τους, (στην αποδοσή στο σχολείο, στον ύπνο τους, στις δραστηριότητες τους).
  • Οι φοβίες που είναι φυσιολογικές, είναι συνήθως συγκεκριμένες σε κάθε ηλικία, για παράδειγμα, εως την ηλικία των 2 ετών, τα μωρά φοβούνται τους δυνατούς θορύβους, τους ξένους, τα μεγάλα αντικείμενα, και τον αποχωρισμό απο τους γονείς. Στην ηλικία των 3 εως και 6 ετών, φοβούνται οτι έχει να κάνει με φανταστικά πρόσωπα και εικόνες, όπως τα τέρατα και τα φαντάσματα, ή το σκοτάδι και τις καταιγίδες. Ενώ κατά τη διάρκεια της σχολική ηλικίας, οι φοβίες πέρνουν πιο ρεαλιστική μορφή, και αφορούν την υγεία, την αποδοσή τους στο σχολείο, το θάνατο, το σεισμό κ.ο.κ. Όταν ένα παιδί βιώνει υπερβολικό άγχος σε κάποια απο τις παραπάνω φοβίες, π.χ. στην ηλικία των 10 ετών δεν μπορεί ακόμα να κοιμηθεί μόνο του διότι φοβάται πολύ το σκοτάδι, τότε χρειάζεται περαιτέρω διερεύνηση για το τι συμβαίνει σε αυτό το παιδι. Δεν είναι πάντα ξεκάθαρο τι είναι αυτό που προκαλεί την φοβία εξ αρχής. Καποιές φορές μπορεί να είναι ένα τραυματικό γεγονός, όπως ένας θάνατος, μια αρρώστια, ή ένα διαζύγιο μέσα στην οικογένεια. Πιο συχνά ακόμα, οι γονείς είναι αυτοί που περνάνε τις φοβίες τους στα παιδιά, μέσα απο την συμπεριφορά τους, οπως όταν φοβούνται οι ίδιοι τα σκυλιά και απαγορεύουν στα παιδιά τους να τα πλησιάσουν ακόμα και αν το σκυλί είναι κάποιου φίλου που εμπιστευόνται την κρίση του. Υπάρχει και το ενδεχόμενο κληρονομικότητας στις φοβίες το οποίο όμως δεν είναι σίγουρο κατα πόσο επηρρεάζει. Εξαρτάται βέβαια, σε μεγάλο ποσοστό απο τους γονείς κατα πόσο μια φοβία θα παραμείνει και θα ταλαιπωρεί το παιδί τους στη ζωή του ή οχι. Χρειάζεται οι γονείς να παρατηρούν το παιδί τους να το καθυσηχάζουνε και να το κάνουνε να νιώθει ασφαλές στο παρόν, ώστε να το νιώθει έτσι και στο μέλλον. Είναι εντελώς διαφορετικό να μαθαίνουμε στα παιδιά να είναι προσεκτικά και να αποφεύγουν τυχόν κινδύνους, και διαφορετικό να τα τρομοκρατούμε, π.χ. πως αν δεν φάνε το φαγητό τους θα έρθει ο αστυνόμος να τα πάρει, αυτό θα έχει σαν αποτέλεσμα το παιδί να φοβάται τα πρόσωπα εξουσίας.
  • Είναι σημαντικό να προσπαθούμε να βρούμε τρόπους που μειώνουν το υπερβολικό άγχος στα παιδιά. Αν το παιδί φοβάται το σκοτάδι, βάλτε ένα μικρό φωτάκι στο δωματιό του, μην το κοροιδεύεται και μην το αφήνετε μόνο του να κλαίει μέσα σε ένα σκοτεινό δωμάτιο ώστε να συνηθίσει. Αυτό αντίθετα θα του δημιουργήσει μεγαλύτερο άγχος και άμυνες και θα του προκαλέσει διαταραχές στην ενήλικη ζωή του. Ο καλύτερος τρόπος είναι να μιλήσετε και εσείς για τις παιδικές σας φοβίες και άγχη, ώστε το παιδί σας να αισθανθεί πως αναγνωρίζετε και κατανοείτε πόσο δύσκολο και ανυπόφορο είναι να νιώθει κανείς έτσι, και να καταλάβει πως θα είστε πάντα δίπλα του να το ανακουφίσετε, να το παρηγορήσετε και να το ενθαρρύνετε. Αν νοιώθετε, όμως, πως ο φόβος που βιώνει το παιδί σας έιναι υπερβολικός και μη διαχειρίσιμος, και δεν γνωρίζεται τι ακριβώς να κάνετε τότε χρειάζεται να συμβουλευτείτε κάποιον ψυχολόγο για καθοδήγηση.

Πηγή: 4moms.gr 

Διαβάστηκε 1594 φορές