Μοιραστείτε τη γνώση.

  • Ο σκοπός του Our Voice και όλων όσων βοηθάνε στην σωστή λειτουργία και ανανέωση της ιστοσελίδας, είναι να μοιραζόμαστε τις γνώσεις μας με όλους τους επισκέπτες.
  • Μπορείτε και εσείς να συμβάλλετε σε αυτόν τον σκοπό κοινοποιώντας τα άρθρα που σας αρέσουν χρησιμοποιόντας τα social links που υπάρχουν σε κάθε κείμενο.

Η σημασία της οριοθέτησης στα παιδιά

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(3 ψήφοι)
  • Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού να είναι τα όρια που βάζουν οι γονείς. Ο χαρακτήρας µας διαμορφώνεται τα πρώτα χρόνια της ζωής µας και, µέσω των ορίων που µας θέτουν οι γονείς µας,  μαθαίνουµε να κατανοούμε και να εκτιμούµε τον εαυτό µας και τα συναισθήματα µας, ώστε να µπορούµε στο µέλλον να κάνουμε σωστές επιλογές, να αντέχουµε τους αποχωρισµούς και να διατηρούμε µε την ανεξαρτησία µας στις σχέσεις µας µε τους άλλους. Αντίθετα, η έλλειψη ορίων, δηµιουργεί µεγάλη εξάρτηση από τους άλλους και τη γνώµη τους. Τα όρια δηµιουργούν την ηθική µας και µας οπλίζουν στη ζωή µας, ώστε να µπορούµε να ανταπεξέλθουµε, στην κοινωνική, στην σχολική και στην ακαδηµαϊκή µας ζωή.
  • Όταν αναφερόμαστε σε «όρια», δεν εννοούμε αυστηρό πρόγραµµα στη ζωή του παιδιού. Εννοούμε την συνέπεια, πως οι γονείς χρειάζεται να υποστηρίζουν και να ακολουθούν αυτό που λένε. Να είναι συνεπείς στο λόγο τους και να µαθαίνουν στα παιδιά τους τις επιπτώσεις των πράξεων τους. Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόηµα της τιµωρίας.
  • Όρια σηµαίνει πως δεν υπερπροστατεύω το παιδί µου από τη ζωή. Αντίθετα του µαθαίνω πως να µπορεί να αντέχει τις αγχογόνες και στρεσογόνες καταστάσεις στη ζωή του. Μαθαίνοντας του τα όρια του εαυτού του, του δείχνετε την αγάπη σας. Του µαθαίνετε πως να επιβιώσει στον κόσµο του ενήλικα. Ουσιαστικά του µαθαίνετε πως να προστατεύει τον εαυτό του. Να λέει όχι όταν νιώθει άβολα ή όταν αισθάνεται απειλή από τους άλλους. Να µάθει να λέει την αλήθεια και να κρατάει την απόσταση που χρειάζεται να κρατάει από τους ξένους.
  • Με αυτόν τον τρόπο, αργότερα, στην εφηβεία, δεν θα νιώθει την πίεση να συµµετέχει σε οµάδες και σε δραστηριότητες που δεν επιθυµεί, µόνο και µόνο για να είναι αρεστός στους άλλους. Μαθαίνει µέσα από τα όρια να αναλαµβάνει την ευθύνη των συναισθηµάτων του και να µην φοβάται να τα εκφράσει.
  • Είναι εξαιρετικά σηµαντικό οι γονείς να επιτρέπουν στα παιδιά να εκφράζουν τα αρνητικά τους συναισθήµατα, χωρίς να προσπαθούν πάντα να τα κάνουν να νιώσουνε καλύτερα. Διότι µε αυτόν τον τρόπο είναι σαν να τους λένε πως το να νιώθει κανείς στενοχώρια, λύπη ή εκνευρισµό είναι λάθος. Ρωτήστε τα παιδιά σας πως νιώθουν, αφήστε τα να σας µιλήσουν και µην νιώθετε άβολα αν δεν ξέρετε ακριβώς τι να τους πείτε.
  • Αν τους έχετε µάθει από µικρά τα όρια τους, τότε αφήστε τα να νιώθουν πως έχουν κάποιο έλεγχο στις επιλογές τους. Έτσι θα νιώσουν ικανά να σκεφτούν για τον εαυτό τους, κάτι που βελτιώνει την αυτοπεποίθηση και τον χαρακτήρα τους. Βάζοντας τους όρια, τους διδάσκετε να έχουν υποµονή, να περιµένουν τη σειρά τους και να βάζουν στόχους. Μπορούν, έτσι, να εκτιµούν ότι τους προσφέρεται και µαθαίνουν να παίρνουν χαρά από τη ζωή.
  • Τα όρια είναι αυτά που, τελικά, µαθαίνουν στα παιδιά να µην είναι εγωκεντρικά. Να σκέφτονται τους άλλους και τα συναισθήµατα τους, χωρίς όµως να εξαρτώνται από αυτούς. Μαθαίνουν να λένε «όχι», αλλά και να ακούνε το «όχι» των άλλων. Είναι, ίσως, το πιο βασικό πράγµα µαζί µε την αγάπη και τη φροντίδα των γονιών, για την καλή συναισθηµατική τους ανάπτυξη.
  • Είναι ο τρόπος να εφοδιάσετε τα παιδιά σας µε ανοχή και αντοχή στις αγχογόνες και δύσκολες καταστάσεις, που θα έχουν να αντιµετωπίσουν στο σχολείο και στη µετέπειτα ενήλικη ζωή τους.

Πηγή: letsfamily.gr

Διαβάστηκε 1501 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: Πως αντιλαμβάνεται ένα παιδί το θάνατο; »