Η τηλεόραση βλάπτει σοβαρά εσάς και τους γύρω σας!

Βαθμολογήστε αυτό το άρθρο
(1 Ψήφος)
  • Παραποιεί τα μεγέθη

έχοντας την ικανότητα να παρουσιάζει το ασήμαντο ως σημαντικό και το ευτελές ως κοσμοϊστορικό, η τηλεόραση ευθύνεται για αυτή την ιδιότυπη σχιζοφρένεια που πλήττει τους περισσότερους  τηλεθεατές οι οποίοι, έχοντας χάσει την κριτική τους σκέψη, θεωρούν ότι η βίαιη αντιπαράθεση χούλιγκαν είναι γεγονός απείρως πιο σημαντικό από το τραγικό τρομοκρατικό χτύπημα στη Ρωσία, που είχε αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους εκατοντάδες άνθρωποι.

  • Διαστρεβλώνει την πραγματικότητα

όντας ταυτόχρονα μέσον ενημέρωσης και ψυχαγωγίας, η τηλεόραση συγχέει την πραγματικότητα με την αναπαράσταση της πραγματικότητας, αφήνοντας μας συχνά με την αίσθηση ότι αυτά που βλέπουμε στις ταινίες είναι πιο αληθινά από αυτά που βλέπουμε στις ειδήσεις.

  • Υπνωτίζει τον εγκέφαλο:

Είναι επιστημονικά αποδεδειγμένο ότι η πολύωρη έκθεση στο παλλόμενο φως της τηλεόρασης εκφυλίζει τις εγκεφαλικές λειτουργίες, βυθίζοντας το πιο σημαντικό ανθρώπινο όργανο σε κατάσταση εθιστικού υπνωτισμού.

Η χαύνωση αύτη είναι τόσο εθιστική που υπολογίζονται ότι ένας 20 ετών σήμερα έχει αναλώσει δύο ολόκληρα χρόνια από την ζωή του καθηλωμένος μπροστά στη μικρή οθόνη.

Σύμφωνα με τις τελευταίες μετρήσεις, ο μέσος έλληνας παρακολουθεί τηλεόραση κατά μέσον όρο τέσσερις ώρες την ημέρα, χρονικό διάστημα μεγαλύτερο από αυτό που αφιερώνει στη γυναίκα του ή στα παιδιά του..

  • Διακόπτει την επικοινωνία:

Έχετε ποτέ προσέξει ότι μια ανθρώπινη συντροφιά η επικοινωνία αναιρείται μόλις ανοίξει η συσκευή της τηλεόρασης; Εκεί που μια παρέα ανθρώπων ανταλλάσσει απόψεις και σκέψεις, διασκεδάζει ή απλώς συζητάει, μόλις ανοίξει κάποιος την τηλεόραση τα βλέμματα όλων στρέφονται αθέλητα προς αύτη την πηγή του δυσοίωνου φωτός, η προσοχή όλων διαμοιράζεται ανάμεσα στη συσκευή και στους γύρω, και έτσι πλέον η ανθρώπινη συντροφιά μετατρέπεται σε ομάδα μοναχικών ανθρώπων προσηλωμένων στην αντανάκλαση της TV.
Μας καθηλώνει στην απάθεια αναιρώντας την διαδικασία της σκέψης: έχετε παρατηρήσει ποτέ το θέαμα που παρουσιάζει κάποιος όταν παρακολουθεί τηλεόραση;

Με μια ματιά απλανή και το στόμα ελαφρά μισάνοιχτο, την προσοχή του αιχμαλωτισμένη από αυτά που διαδραματίζονται στη μικρή οθόνη δεν απέχει και πολύ από την εικόνα ενός λαβοτομημένου ζόμπι που παρακολουθεί τη ζωή βυθισμένο στην απάθεια, ανίκανο να ενεργοποιήσει την διαδικασία της σκέψης, που θα το βοηθούσε, κατά τη λαϊκή ρήση, να ξεχωρίσει δύο γαϊδουριών άχυρα.

  • Διαμορφώνει συμπεριφορές και συνειδήσεις:

Η τηλεόραση είναι το απόλυτο μέσον επιβολής της νέας μεταβιομηχανικής παγκοσμιοποιήμενης εξουσίας η οποία απαιτεί από τους κατοίκους του πλανήτη να ενστερνιστούν το μοντέλο του ψευδο-ηδονιστικού καταναλωτισμού, που δεν αρκείται σε έναν άνθρωπο που καταναλώνει αλλά απαιτεί να μην υπάρχουν άλλες δικαιολογίες και αξίες εκτός από αυτήν της κατανάλωσης.

Έτσι, βλέπουμε σήμερα άνδρες να συμπεριφέρονται σαν γυναίκες και το αντίστροφο (καταναλώνοντας τα ίδια προϊόντα ), φελλούς να επιπλέουν και να γίνονται πρότυπα, όνειρα να αντικαθίστανται από ευτελείς φιλοδοξίες και τυχάρπαστοι να γίνονται διάσημοι, έστω και για 15 λεπτά.

  • Αμβύνει την ικανότητά μας

στο να μας προκαλούν σοκ αποκλειστικά πλάνα με αποκεφαλισμούς, βασανιστήρια κρατουμένων, βομβαρδισμοί αμάχων, φυσικές καταστροφές, εγκληματικές ενέργειες, γενοκτονίες, μαζικοί τάφοι, διαμελισμένα πτώματα και κάθε είδους σοκαριστικές εικόνες, που κατακαθίζουν στο υποσυνείδητο μας μετατρέποντάς στο σε χωματερή φρίκης.

  • Διαχέει τον βασισμένο

στην καταστροφολογία φόβο: έχει κανείς την εντύπωση ότι μοναδικός σκοπός της τηλεόρασης είναι να ενσταλάζει μέσα μας τον φόβο, φόβο καταλυτικό, μη αντιμετωπίσιμο που παραλύει τις αντιστάσεις μας.

Με την ακατάσχετη καταστροφολογία της η τηλεόραση μας απομονώνει στην πλαστή ασφάλεια της μικρής οθόνης, οδηγώντας μας αργά ή γρήγορα στο εσφαλμένο συμπέρασμα ότι μπορεί η ζωή μας να έχει καταντήσει ανιαρή και κενή νοήματος, αλλά τουλάχιστον είμαστε σε καλύτερη μοίρα από τους δυστυχισμένους του κόσμου εκεί έξω.

ΤΑΞΗ:Α1
ΕΤΟΣ:2004-2005

 

Διαβάστηκε 1292 φορές
Περισσότερα σε αυτή την κατηγορία: « Η ιστορία της τηλεόρασης Παιδί και Τηλεόραση »