Γυναίκες πίσω από τις κάμερες

Rate this item
(3 votes)

Στον παλιό ελληνικό κινηματογράφο οι γυναίκες τεχνικοί ήταν... δακτυλοδεικτούμενες

Το παλιό ελληνικό σινεμά ήταν ανδροκρατούμενο. Μη βλέπετε σήμερα που ένα πλήθος γυναικών σκηνοθετεί ή εργάζεται σε όλα τα πόστα της κινηματογραφικής αλυσίδας παραγωγής.

Τα παλιά χρόνια, οι γυναίκες τεχνικοί μετριούνταν στα δάχτυλα - και ήταν και... δακτυλοδεικτούμενες. Λίγοι όμως σήμερα τις θυμούνται. Ευπρόσδεκτη, λοιπόν, η ταινία-ντοκιμαντέρ που ετοιμάζει ο Προκόπης Δάφνος για το θέμα.

Πρωτόγονες συνθήκες

  • Ο γνωστός διευθυντής φωτογραφίας εδώ και είκοσι πέντε χρόνια έχει επιδοθεί στην κινηματογράφηση των τεχνικών του ελληνικού κινηματογράφου που δραστηριοποιήθηκαν από το 1940 έως το 1965. Σε συνεντεύξεις τους, του μιλούν για τη ζωή τους, τις (πρωτόγονες ακόμα) συνθήκες δουλειάς, τα κόλπα που επινοούσαν για να δώσουν λύσεις στο γύρισμα, την πολιτική κατάσταση, τα παρασκήνια γνωστών ταινιών. Οι τεχνικοί γένους θηλυκού είναι από μόνες τους ένα ξεχωριστό κεφάλαιο. Ο Δάφνος ήδη μοντάρει την ταινία του γι' αυτές, ενώ θα ετοιμάσει και σειρά: κάθε επεισόδιο θα είναι αφιερωμένο σε μία από τις 9 γυναίκες τεχνικούς του ελληνικού σινεμά που άνοιξαν το δρόμο στις επόμενες. Η σειρά θα προβληθεί από τη νέα σεζόν στο Κανάλι της Βουλής, ενώ το μεγάλου μήκους ντοκιμαντέρ θα ακολουθήσει μια αυτόνομη πορεία σε φεστιβάλ κ.λπ.
  • Οι γυναίκες αυτές δεν ζουν πια όλες. Ποιες είναι όμως; Σας τις συστήνουμε: Δέσποινα Κοντογιώργου (έκανε σκριπτ στο «Δράκο» και τη «Στέλλα»), Κασσάνδρα Σπαθοπούλου (μακιγιέζ στην «Οικογένεια Χωραφά» και σε άλλες γνωστές ταινίες), Μαργαρίτα Φλεμοτόμου (τεχνικός εργαστηρίου - εξαιρετικά σπάνια ειδικότητα για γυναίκα, ακόμα και σήμερα), Μαριλένα Αραβαντινού (σκηνογράφος), Ελπίδα Σουρμελή (βοηθός κοπής αρνητικού), Μαρίνα Ηλιάκη (βοηθός εργαστηρίου στο στούντιο Κριάδης), Καίτη Φλώρου (ειδική δακτυλογράφος σεναρίων - μέχρι πρότινος είχε το θρυλικό γραφείο της στα Εξάρχεια), Μαίρη Βέση (σκριπτ, μοντάζ) και Ελένη Μοσχονή (μοντάζ αρνητικού).
  • «Ηταν όλες τους υπέροχες», λέει ο Πρ. Δάφνος δείχνοντάς μας φωτογραφίες, όπως αυτή που απεικονίζει τη Δ. Κοντογιώργου στην πλατεία Εξαρχείων: εκεί όπου ο Φούντας είπε στη Μερκούρη το περίφημο «Στέλλα, κρατάω μαχαίρι». Σε ένα γύρισμα έκανε παγωνιά και κάθε φορά που μιλούσε η Μερκούρη φαίνονταν στο φακό τα παγωμένα χνότα της. Η Κοντογιώργου θυμάται πως έλυσαν το πρόβλημα βάζοντάς της στο στόμα παγάκια!
  • Η Αραβαντινού πάλι θυμάται πως ο παραγωγός Αντώνης Ζερβός χρησιμοποιούσε σε όλες τις ταινίες του τους ίδιους καναπέδες και την ίδια τραπεζαρία! Ενώ σε ερώτημα του Πρ. Δάφνου αν αγαπούσε τη μόδα, η Μαρίνα Ηλιάκη του είπε: «Πολύ. Μάλιστα το '58 είχα λατρέψει ένα φουστάνι που είχε μόνο ένα κουμπί. Εγώ λοιπόν αγόρασα το... κουμπί και περίμενα πότε θα καταφέρω να μαζέψω λεφτά για να πάρω το ύφασμα και να φτιάξω το φουστάνι!». Οχι, πολλά λεφτά δεν έβγαζαν οι έρημες...
  • Οι εποχές εκείνες ήταν συντηρητικές. Ετσι, οι «παρενοχλήσεις» ήταν στο πρόγραμμα. Ομως «δεν τους έδινα θάρρος», είχε πει στον Δάφνο η Μ. Αραβαντινού. «Με σέβονταν», υπογράμμιζε η Μ. Φλεμοτόμου, που αρνιόταν να φορέσει παντελόνια, παρά τις προτροπές του παραγωγού Αντώνη Ζερβού («Εγώ είμαι γυναίκα και τιμώ τις γυναίκες», του έλεγε). Οσο για την Κ. Φλώρου, παραδέχεται πως: «Με ήθελαν όλοι. Κι εγώ τους είχα ερωτευτεί όλους...». Μια μέρα, είπε στη γυναίκα του Γ. Κωνσταντίνου: «Εγώ τον άντρα σου τον ερωτεύτηκα. Αλλά μόνο από τη μέση και πάνω!»

Το δοκιμαστικό

  • Η Μαίρη Βέση, πάλι, έμαθε στον Προκόπη Δάφνο τι σήμαινε τότε το... «αλαλούμ». «Κάποια "καμάκια", μέλη του συνεργείου, όταν τους γυάλιζε κάποια γυναίκα κομπάρσος της ταινίας, τη φώναζαν και καλά για δοκιμαστικό. Για να δουν τάχα αν "γράφει" στο φακό. Και φώναζαν τον οπερατέρ της ταινίας να έρθει στα γρήγορα για "ένα δοκιμαστικό αλαλούμ". Ε, αυτό ήταν το συνθηματικό. Διότι ο οπερατέρ έκανε πως τράβαγε, αλλά το φιλμ δεν γύριζε. Και η καημένη η κοπέλα κουνιόταν, έπαιρνε πόζες, κ.λπ., χωρίς να έχει ιδέα ότι τη δουλεύουν».
  • Το αλαλούμ εφάρμοζαν τότε πολλοί, όπως ο ηλεκτρολόγος Καρανάσος, ένας ωραίος άντρας, μάγκας και γυναικάς...

ΕΥΑΝΝΑ ΒΕΝΑΡΔΟΥ

Πηγή: enet.gr

Read 6236 times