Στην πρώτη μας αυτή δημοσκόπηση αντικρίσαμε μεγάλη συμμετοχή με 1.235 άτομα να απαντούν στο διαδικτυακό μας ερωτηματολόγιο! Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:
Αρχικά η δημοσκόπηση μας διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο από τις 17/6 έως και τις 22/6. Το ερωτηματολόγιο μας διαμοιράστηκε στα social media (instagram, twitter, facebook) μέσω link και συγκέντρωσε συνολικά 1.235 απαντήσεις!
- Απαντήσεις στο γκάλοπ έδωσαν 606 γυναίκες(49,1%) και 629 άνδρες(50,9%) με τις ηλικίες 28-38 να υπερτερούν
- Πρώτη ερώτηση αφορούσε την ικανοποίηση των πολιτών από την διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη την 4ετία 2019-2023. Σε αυτήν περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσε η επιλογή "Σχετικά ικανοποιημένοι" με 30.7%. 2ο ακολουθεί το "Όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι" με 29,4%, δείχνοντας πως ο κόσμος κινείτε πιο κοντά σε μετριοπαθείς επιλογές. Στα περισσότερο "ακραία" η επιλογή "Αρκετά ικανοποιημένοι" άγγιξε το 16,2% και αντίστοιχα το "Καθόλου ικανοποιημένοι" συγκέντρωσε 22,6%. Συνολικά παρατηρούμε πως θετική άποψη διαμόρφωσε το 46,9% των ερωτηθέντων, με το 52% (+5,1% διαφορά) να βλέπει με αρνητικό πρόσημο την κυβέρνηση Μητσοτάκη
- Στην δεύτερη ερώτηση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα συναίσθημα το οποίο να νιώθουν κυρίαρχο. Καμία επιλογή δεν κυριάρχησε με τις απαντήσεις να μοιράζονται σχετικά ισομερώς στα 9 συναισθήματα του ερωτηματολογίου. Πρώτο σε απαντήσεις τελικά ανήλθε το συναίσθημα της απογοήτευσης που συγκέντρωσε 16,2%. Στην δεύτερη θέση, σε ισοβαθμία, συναντάμε την αισιοδοξία και την αδιαφορία με 14% αμφότερες. Αρκετά κοντά βρίσκονται τα συναισθήματα της ικανοποίησης (13,2%), της απελπισίας (12,3%) και της ασφάλειας (12,3%). Σε μικρή απόσταση παρατηρούμε την οργή που άγγιξε το 9,4% και κλείνοντας ακολουθούν ο φόβος στο 4,7% και ο ενθουσιασμός στο 3,9%. Κατά γενική ομολογία τα θετικά συναισθήματα υπερίσχυσαν των αρνητικών με 43,4% έναντι 42,6%, με την αδιαφορία και το αρκετά υψηλό 14% που συγκέντρωσε να λογίζεται ως ουδέτερο συναίσθημα.
- Στην συνέχεια ζητήσαμε από τους ερωτηθέντες να μας απαντήσουν κατά πόσο είναι πιθανό να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή, 25 Ιουνίου. Συνολικά ένα ποσοστό ανώτερο του 55% απάντησε πως θα προσέλθει στην κάλπη, με το 24,7% να δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει και το 31% να επιλέγει το "μάλλον θα ψηφίσω". Λίγο πάνω από το 20% παρατηρούμε εκείνους που δεν θα ψηφίσουν με το 5,4% να είναι βέβαιο πως δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και το 15,9% να εκτιμά πως μάλλον τελικά δεν θα ψηφίσει. Πολύ μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων (22,1%) που ακόμα δεν έχουν καταλήξει ως προς το εάν θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή.
- Παρακάτω οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το εάν ψήφισαν στις εκλογές τις 21ης Μαϊου. Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 58% η πλειοψηφία δήλωσε πως άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα ενώ κοντά στο 37% αντέτειναν ότι δεν προσήλθαν στην κάλπη. Το 5,2% απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση. Το δείγμα αυτό που συγκεντρώσαμε κινήθηκε αρκετά κοντά στα αποτελέσματα των εκλογών του Μαϊου όποτε η προσέλευση ξεπέρασε το 60%.
- Η επόμενη ερώτηση αφορά την επιλογή όσων ψήφισαν στις 21 Μαϊου και το εάν θα την διατηρήσουν ή θα την μεταβάλλουν στις 25 Ιουνίου. Το 24,5% απάντησε ότι μάλλον θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα ενώ το 23,4% δήλωσε πως θα ψηφίσει σίγουρα το ίδιο κόμμα. Από την άλλη το 14,3% μάλλον δεν θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα ενώ το 9,6% σίγουρα θα ψηφίσει κάποια διαφορετική παράταξη. Ένα μεγάλο ποσοστό που πλησιάζει το 20% δηλώνει αναποφάσιστο ως προς την επιλογή αυτή, ενώ το 8,5% απέφυγε να απαντήσει την ερώτηση. Συνοψίζοντας βλέπουμε πως το 47,9% προτίθεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που "στήριξε" στις προηγούμενες εκλογές, με μόλις το 23,9% να είναι "απογοητευμένο" με την προηγούμενη του ψήφο.
- Η τελευταία ερώτηση που δεν εμπλέκει ονοματικά τα κόμματα, αφορά το εκλογικό σύστημα. Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για την ενισχυμένη αναλογική και το εάν ο κόσμος την θεωρεί καλύτερη από την απλή αναλογική. Συγκεντρωτικά οι ερωτηθέντες τάχθηκαν με ποσοστό 49,3% έναντι 42,6% υπέρ της απλής αναλογικής, η οποία δεν μπόρεσε να δώσει κυβέρνηση στην χώρα μετά της εκλογές του Μαϊου. Μεγάλο (ίσως ανησυχητικά) μέρος των συμμετεχόντων (8,1%) δήλωσε πως είτε δεν γνωρίζει είτε απλώς δεν απαντά στην ερώτηση αυτή.
- Στην όγδοη ερώτηση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ως προς το ποιο κόμμα πιστεύουν ότι έχει επικοινωνήσει καλύτερα το πρόγραμμα του. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανής καθώς βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν 20 μονάδες. Συγκεκριμένα το 34,2% θεωρεί πως το πρώην κυβερνών κόμμα έκανε καλύτερη επικοινωνιακή δουλειά με τις προγραμματικές του εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το 15,7% και το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 14%. Το 9,4% δήλωσε πως κανένα κόμμα δεν έχει καταστήσει σαφής τις μελλοντικές του κινήσεις στον πολιτικό διάλογο.
- Εν συνεχεία οι συμμετέχοντες έκριναν τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς τους ζητήθηκε να δηλώσουν εκείνον που τους εμπνέει περισσότερο. Πρώτος των πρώτων σε αυτή την κατηγορία ο πρώην πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με 31,9%. Τον Αλέξη Τσίπρα προτίμησε το 18,7% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 11,1%. "Κανένας" απάντησε στην ερώτηση το 18,3%.
- Κλείνοντας, η σημαντικότερη ίσως από όλες τις ερωτήσεις, αυτή που "ανιχνεύει" την πρόθεση ψήφου. Εδώ επιβεβαιώθηκε η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας η οποία συγκέντρωσε 33,3%. Δεύτερος αναδείχθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 17,1%, 16,2 μονάδες πίσω από την γαλάζια παράταξη. Τρίτο κόμμα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΚΙΝ.ΑΛ. με 13,7%. Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 7,4%, η Ελληνική Λύση με 5,8% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,9%. Οριακά πάνω από το 3% το ΜέΡΑ25 που έλαβε 3,5%, ενώ αντίθετα οριακά κάτω από αυτό η ΝΙΚΗ η οποία έλαβε 2,9%. Στο 2,4% συναντάμε τους Σπαρτιάτες ενώ τα λοιπά κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 1,3%. 0,6% των ερωτηθέντων επέλεξαν το λευκό ή άκυρο, με 2% να αναφέρει πως δεν θα προσέλθει στην κάλπη. Αναποφάσιστο δήλωσε το 5,1%
- Με αναγωγή των αποτελεσμάτων αυτών επί των εγκύρων, το σκηνικό αλλάζει. Η Νέα Δημοκρατία αγγίζει πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 37,1%, αφήνοντας τον δεύτερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πάνω από 18 μονάδες πίσω, χωρίς όμως να πετυχαίνει τους στόχους της. Η Κουμουνδούρου φαίνεται να συγκεντρώνει 18,4%, ένα ποσοστό αρκετό για να καταστήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την συνεχή πτώση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. πετυχαίνει ένα ισχυρό διψήφιο στο 14,8%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα δώσει πάτημα για πανηγυρισμούς στη Χαριλάου Τρικούπη. Αρκετά ικανοποιημένοι θα πρέπει με ένα τέτοιο αποτέλεσμα να είναι στο Κ.Κ.Ε. που εμφανίζεται στο 8,1%, στην Ελληνική Λύση που αποτυπώνεται στο 6% αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας που συγκεντρώνει 5,1%. Το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 3,6% και μπαίνει στην βουλή παρά το "στραπάτσο" του Μαϊου, μάλιστα ξεπερνώντας την ΝΙΚΗ που οριακά αγγίζει το 3% και εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες που υποστηρίχθηκαν από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώνουν 2,5% και δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της βουλής. Στο 1,4% τα λοιπά κόμματα.
- Όσο για τον καθορισμό των εδρών η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεδομένου του σχηματισμού οκτακομματικής βουλής που εμφανίζεται στο γκάλοπ μας. Η γαλάζια παράταξη υπολογίζεται πως θα λάβει 143 έδρες, 3 λιγότερες από την κάλπη της απλής αναλογικής. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. που λαμβάνει 49 έδρες υπόσχεται την μεγαλύτερη καθίζηση χάνοντας 22 έδρες από αυτές που εξασφάλισε στις εκλογές του προηγούμενου μήνα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. με αρκετά βελτιωμένα ποσοστά χάνει μόλις 2 έδρες καθώς λαμβάνει 39. Το Κ.Κ.Ε. υπολογίζεται πως θα αγγίξει τις 21 έδρες και η Ελληνική Λύση θα διατηρήσει τις 16 έδρες. Καταγράφονται επίσης 2 νέες είσοδοι και 1 επιστροφή, καθώς Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ καταλαμβάνουν 14 και 8 έδρες αντίστοιχα, ενώ το ΜέΡΑ25 επιστρέφει με 10 έδρες.
Ορέστης Άγγελος Κράλης