ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΔΗΜΟΣΚΟΠΗΣΗΣ OUR VOICE ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΛΠΗ ΤΗΣ 25ης ΙΟΥΝΙΟΥ

Στην πρώτη μας αυτή δημοσκόπηση αντικρίσαμε μεγάλη συμμετοχή με 1.235 άτομα να απαντούν στο διαδικτυακό μας ερωτηματολόγιο! Πάμε να δούμε τα αποτελέσματα:

Αρχικά η δημοσκόπηση μας διεξήχθη σε πανελλαδικό επίπεδο από τις 17/6 έως και τις 22/6. Το ερωτηματολόγιο μας διαμοιράστηκε στα social media (instagram, twitter, facebook) μέσω link και συγκέντρωσε συνολικά 1.235 απαντήσεις!

  • Απαντήσεις στο γκάλοπ έδωσαν 606 γυναίκες(49,1%) και 629 άνδρες(50,9%) με τις ηλικίες 28-38 να υπερτερούν

  • Πρώτη ερώτηση αφορούσε την ικανοποίηση των πολιτών από την διακυβέρνηση Κυριάκου Μητσοτάκη την 4ετία 2019-2023. Σε αυτήν περισσότερες απαντήσεις συγκέντρωσε η επιλογή "Σχετικά ικανοποιημένοι" με 30.7%. 2ο ακολουθεί το "Όχι ιδιαίτερα ικανοποιημένοι" με 29,4%, δείχνοντας πως ο κόσμος κινείτε πιο κοντά σε μετριοπαθείς επιλογές. Στα περισσότερο "ακραία" η επιλογή "Αρκετά ικανοποιημένοι" άγγιξε το 16,2% και αντίστοιχα το "Καθόλου ικανοποιημένοι" συγκέντρωσε 22,6%. Συνολικά παρατηρούμε πως θετική άποψη διαμόρφωσε το 46,9% των ερωτηθέντων, με το 52% (+5,1% διαφορά) να βλέπει με αρνητικό πρόσημο την κυβέρνηση Μητσοτάκη

  • Στην δεύτερη ερώτηση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να επιλέξουν ένα συναίσθημα το οποίο να νιώθουν κυρίαρχο. Καμία επιλογή δεν κυριάρχησε με τις απαντήσεις να μοιράζονται σχετικά ισομερώς στα 9 συναισθήματα του ερωτηματολογίου. Πρώτο σε απαντήσεις τελικά ανήλθε το συναίσθημα της απογοήτευσης που συγκέντρωσε 16,2%. Στην δεύτερη θέση, σε ισοβαθμία, συναντάμε την αισιοδοξία και την αδιαφορία με 14% αμφότερες. Αρκετά κοντά βρίσκονται τα συναισθήματα της ικανοποίησης (13,2%), της απελπισίας (12,3%) και της ασφάλειας (12,3%). Σε μικρή απόσταση παρατηρούμε την οργή που άγγιξε το 9,4% και κλείνοντας ακολουθούν ο φόβος στο 4,7% και ο ενθουσιασμός στο 3,9%. Κατά γενική ομολογία τα θετικά συναισθήματα υπερίσχυσαν των αρνητικών με 43,4% έναντι 42,6%, με την αδιαφορία και το αρκετά υψηλό 14% που συγκέντρωσε να λογίζεται ως ουδέτερο συναίσθημα.

  • Στην συνέχεια ζητήσαμε από τους ερωτηθέντες να μας απαντήσουν κατά πόσο είναι πιθανό να προσέλθουν στην κάλπη την Κυριακή, 25 Ιουνίου. Συνολικά ένα ποσοστό ανώτερο του 55% απάντησε πως θα προσέλθει στην κάλπη, με το 24,7% να δηλώνει πως σίγουρα θα ψηφίσει και το 31% να επιλέγει το "μάλλον θα ψηφίσω". Λίγο πάνω από το 20% παρατηρούμε εκείνους που δεν θα ψηφίσουν με το 5,4% να είναι βέβαιο πως δεν θα ασκήσει το εκλογικό του δικαίωμα και το 15,9% να εκτιμά πως μάλλον τελικά δεν θα ψηφίσει. Πολύ μεγάλο το ποσοστό των αναποφάσιστων (22,1%) που ακόμα δεν έχουν καταλήξει ως προς το εάν θα προσέλθουν στα εκλογικά κέντρα την Κυριακή. 


  • Παρακάτω οι συμμετέχοντες ερωτήθηκαν για το εάν ψήφισαν στις εκλογές τις 21ης Μαϊου. Με ένα ποσοστό που αγγίζει το 58% η πλειοψηφία δήλωσε πως άσκησε το εκλογικό της δικαίωμα ενώ κοντά στο 37% αντέτειναν ότι δεν προσήλθαν στην κάλπη. Το 5,2% απέφυγε να απαντήσει στην ερώτηση. Το δείγμα αυτό που συγκεντρώσαμε κινήθηκε αρκετά κοντά στα αποτελέσματα των εκλογών του Μαϊου όποτε η προσέλευση ξεπέρασε το 60%.

  • Η επόμενη ερώτηση αφορά την επιλογή όσων ψήφισαν στις 21 Μαϊου και το εάν θα την διατηρήσουν ή θα την μεταβάλλουν στις 25 Ιουνίου. Το 24,5% απάντησε ότι μάλλον θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα ενώ το 23,4% δήλωσε πως θα ψηφίσει σίγουρα το ίδιο κόμμα. Από την άλλη το 14,3% μάλλον δεν θα ψηφίσει το ίδιο κόμμα ενώ το 9,6% σίγουρα θα ψηφίσει κάποια διαφορετική παράταξη. Ένα μεγάλο ποσοστό που πλησιάζει το 20% δηλώνει αναποφάσιστο ως προς την επιλογή αυτή, ενώ το 8,5% απέφυγε να απαντήσει την ερώτηση. Συνοψίζοντας βλέπουμε πως το 47,9% προτίθεται να ψηφίσει το ίδιο κόμμα που "στήριξε" στις προηγούμενες εκλογές, με μόλις το 23,9% να είναι "απογοητευμένο" με την προηγούμενη του ψήφο.


  • Η τελευταία ερώτηση που δεν εμπλέκει ονοματικά τα κόμματα, αφορά το εκλογικό σύστημα. Συγκεκριμένα ο λόγος γίνεται για την ενισχυμένη αναλογική και το εάν ο κόσμος την θεωρεί καλύτερη από την απλή αναλογική. Συγκεντρωτικά οι ερωτηθέντες τάχθηκαν με ποσοστό 49,3% έναντι 42,6% υπέρ της απλής αναλογικής, η οποία δεν μπόρεσε να δώσει κυβέρνηση στην χώρα μετά της εκλογές του Μαϊου. Μεγάλο (ίσως ανησυχητικά) μέρος των συμμετεχόντων (8,1%) δήλωσε πως είτε δεν γνωρίζει είτε απλώς δεν απαντά στην ερώτηση αυτή.

  • Στην όγδοη ερώτηση οι συμμετέχοντες κλήθηκαν να απαντήσουν ως προς το ποιο κόμμα πιστεύουν ότι έχει επικοινωνήσει καλύτερα το πρόγραμμα του. Η κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας είναι εμφανής καθώς βρίσκεται μπροστά από τον ΣΥΡΙΖΑ για σχεδόν 20 μονάδες. Συγκεκριμένα το 34,2% θεωρεί πως το πρώην κυβερνών κόμμα έκανε καλύτερη επικοινωνιακή δουλειά με τις προγραμματικές του εξαγγελίες. Ο ΣΥΡΙΖΑ άγγιξε το 15,7% και το ΠΑΣΟΚ έφτασε στο 14%. Το 9,4% δήλωσε πως κανένα κόμμα δεν έχει καταστήσει σαφής τις μελλοντικές του κινήσεις στον πολιτικό διάλογο. 

  • Εν συνεχεία οι συμμετέχοντες έκριναν τους πολιτικούς αρχηγούς καθώς τους ζητήθηκε να δηλώσουν εκείνον που τους εμπνέει περισσότερο. Πρώτος των πρώτων σε αυτή την κατηγορία ο πρώην πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με 31,9%. Τον Αλέξη Τσίπρα προτίμησε το 18,7% ενώ ο Νίκος Ανδρουλάκης έλαβε 11,1%. "Κανένας" απάντησε στην ερώτηση το 18,3%.

  • Κλείνοντας, η σημαντικότερη ίσως από όλες τις ερωτήσεις, αυτή που "ανιχνεύει" την πρόθεση ψήφου. Εδώ επιβεβαιώθηκε η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας η οποία συγκέντρωσε 33,3%. Δεύτερος αναδείχθηκε ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. με 17,1%, 16,2 μονάδες πίσω από την γαλάζια παράταξη. Τρίτο κόμμα, το ΠΑ.ΣΟ.Κ. - ΚΙΝ.ΑΛ. με 13,7%. Ακολουθούν το Κ.Κ.Ε. με 7,4%, η Ελληνική Λύση με 5,8% και η Πλεύση Ελευθερίας 4,9%. Οριακά πάνω από το 3% το ΜέΡΑ25 που έλαβε 3,5%, ενώ αντίθετα οριακά κάτω από αυτό η ΝΙΚΗ η οποία έλαβε 2,9%. Στο 2,4% συναντάμε τους Σπαρτιάτες ενώ τα λοιπά κόμματα συγκέντρωσαν συνολικά 1,3%. 0,6% των ερωτηθέντων επέλεξαν το λευκό ή άκυρο, με 2% να αναφέρει πως δεν θα προσέλθει στην κάλπη. Αναποφάσιστο δήλωσε το 5,1%

  • Με αναγωγή των αποτελεσμάτων αυτών επί των εγκύρων, το σκηνικό αλλάζει. Η Νέα Δημοκρατία αγγίζει πλέον ένα ποσοστό της τάξεως του 37,1%, αφήνοντας τον δεύτερο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. πάνω από 18 μονάδες πίσω, χωρίς όμως να πετυχαίνει τους στόχους της. Η Κουμουνδούρου φαίνεται να συγκεντρώνει 18,4%, ένα ποσοστό αρκετό για να καταστήσει τον ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. αξιωματική αντιπολίτευση, παρά την συνεχή πτώση. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. πετυχαίνει ένα ισχυρό διψήφιο στο 14,8%, κάτι που εάν επιβεβαιωθεί θα δώσει πάτημα για πανηγυρισμούς στη Χαριλάου Τρικούπη. Αρκετά ικανοποιημένοι θα πρέπει με ένα τέτοιο αποτέλεσμα να είναι στο Κ.Κ.Ε. που εμφανίζεται στο 8,1%, στην Ελληνική Λύση που αποτυπώνεται στο 6% αλλά και στην Πλεύση Ελευθερίας που συγκεντρώνει 5,1%. Το ΜέΡΑ25 λαμβάνει 3,6% και μπαίνει στην βουλή παρά το "στραπάτσο" του Μαϊου, μάλιστα ξεπερνώντας την ΝΙΚΗ που οριακά αγγίζει το 3% και εισέρχεται στο κοινοβούλιο. Οι Σπαρτιάτες που υποστηρίχθηκαν από τον πρωτόδικα καταδικασμένο για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης, Ηλία Κασιδιάρη, συγκεντρώνουν 2,5% και δεν καταφέρνουν να περάσουν το κατώφλι της βουλής. Στο 1,4% τα λοιπά κόμματα.


  • Όσο για τον καθορισμό των εδρών η Νέα Δημοκρατία δεν καταφέρνει να εξασφαλίσει την πολυπόθητη κοινοβουλευτική πλειοψηφία, δεδομένου του σχηματισμού οκτακομματικής βουλής που εμφανίζεται στο γκάλοπ μας. Η γαλάζια παράταξη υπολογίζεται πως θα λάβει 143 έδρες, 3 λιγότερες από την κάλπη της απλής αναλογικής. Ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α.-Π.Σ. που λαμβάνει 49 έδρες υπόσχεται την μεγαλύτερη καθίζηση χάνοντας 22 έδρες από αυτές που εξασφάλισε στις εκλογές του προηγούμενου μήνα. Το ΠΑ.ΣΟ.Κ.-ΚΙΝ.ΑΛ. με αρκετά βελτιωμένα ποσοστά χάνει μόλις 2 έδρες καθώς λαμβάνει 39. Το Κ.Κ.Ε. υπολογίζεται πως θα αγγίξει τις 21 έδρες και η Ελληνική Λύση θα διατηρήσει τις 16 έδρες. Καταγράφονται επίσης 2 νέες είσοδοι και 1 επιστροφή, καθώς Πλεύση Ελευθερίας και ΝΙΚΗ καταλαμβάνουν 14 και 8 έδρες αντίστοιχα, ενώ το ΜέΡΑ25 επιστρέφει με 10 έδρες.


Ορέστης Άγγελος Κράλης

Comments
* The email will not be published on the website.